Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

18/08, παγκόσμια Ημέρα Φάρων

 


Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου, το οποίο υπάρχει και στην Εύβοια, ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.


Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 18 φάροι μεταξύ των οποίων δύο βρίσκονται στην Εύβοια, θα είναι ανοικτοί για το κοινό τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-20:00.


– Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)


Φάρος Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού.

Ο Φάρος της Χαλκιδας ηλικίας 130 χρόνων, είναι εγκατεστημένος στο ακρωτήριο της Κακής Κεφαλής.Το Eλληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Μόνον οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30.
Ο φάρος της Χαλκιδας πήρε το όνομα του – Φάρος της Κακοκεφαλής – από το ακρωτήριο στο οποίο έχει κατασκευαστεί και ονομάζεται Κακοκεφαλή. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας εκεί ήταν στημένες οι αγχόνες που κρεμούσαν τους Χριστιανούς.
Κατά τη διάνοιξη οχυρωματικών τάφρων από τους Γερμανούς κατά την κατοχή, βρέθηκαν λείψανα που ανήκουν στην εποχή του Χαλκού, καθώς και λίγα νεολιθικά λείψανα. Βρέθηκαν ακόμη Ελληνιστικοί και Κλασικοί τάφοι. Πιστεύεται ότι εκεί ήταν τα αρχαία χωνευτήρια μετάλλων από τα οποία έβγαινε ο χαλκός και το σίδερο.

Ο Φάρος της Κακής Κεφαλής κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πύργου του είναι 12 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Εκπέμπει δύο κόκκινες αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο κτίριο – κάστρο που διαθέτει τέσσερα μικρά δωμάτια, τουαλέτα και κουζίνα. Ο πύργος του φάρου είναι τετράγωνος, λεπτός, χτισμένος με αρμολογημένη πέτρα.
Είναι από τους ελάχιστους επανδρωμένους φάρους – μόλις έξι – του ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Στην Εύβοια υπάρχουν δέκα πέτρινοι φάροι ανάμεσα στους οποίους είναι ο φάρος Αυλίδας, ο φάρος Μανδήλι Καρύστου, ο Φάρος Βασιλίνας.

Το ακρωτήρι της Κακής Κεφαλής στην Χαλκίδα όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος φάρος έχει διαμορφωθεί σε πάρκο και πλέον ονομάζεται Πάρκο Υποσμηναγού Δημήτριου Στρατάκια προς την τιμήν του υποσμηναγού που σκοτώθηκε το βράδυ της 30 Σεπτεμβρίου 1997, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σκύρου, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του Mirage 2000.


Φάρος Βασιλίνα – Β. Εύβοια

Ο δρόμος είναι άσφαλτος έως την παραλία του κάβου που βρίσκεται δυτικά όπως κατευθυνόμαστε για το φάρο. Στη συνέχεια υπάρχει χωματόδρομος για περίπου 2 χλμ., ο οποίος είναι προσβάσιμος με Ι.Χ αλλά βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση (πολλές λακκούβες), μέχρι την είσοδο του φάρου. Ο φάρος είναι περιφραγμένος με κάγκελα ύψους 2μ. και απέχει περίπου 15 χλμ. από το κοντινότερο χωριό που είναι ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας. Η περιοχή περιμετρικά είναι ομαλή, με άμμο και είναι κατάλληλη για παιδιά, αλλά πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή λόγω των φιδιών που υπάρχουν στην περιοχή. Η παραλία δίπλα στο φάρο είναι με άμμο αλλά δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά λόγω των ισχυρών ρευμάτων και του κυματισμού που προκαλούν τα πλοία της γραμμής. Παραπλεύρως του φάρου υπάρχουν πολλές παραλίες προσβάσιμες με τα πόδια όπου μπορούν να κάνουν μπάνιο μικρά παιδιά. Ύδρευση από δημόσιο δίκτυο ύδρευσης. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02(Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

  Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ, διοργανώνει το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδ...