Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε σεζόν


Στις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν, στο ξήλωμα των… πλωτών ξαπλωστρών στη Ρόδο και στα κενά που υπάρχουν στον τουρισμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού – τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.


Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου μόνο στην Κρήτη υπάρχουν 3.500 κενά σε τουρισμό – επισιτισμό και πανελληνίως πάνω από 80.000. Μάλιστα κατήγγειλε πως έκαναν ξανά την εμφάνισή τους κοντέινερ για τη διαμονή των εργαζομένων, τα οποία καλύπτουν με καλαμιές για να μην φαίνονται.

«Βλέπω πολλούς συνανθρώπους μας στα ξενοδοχεία από τρίτες χώρες. Θα στείλω αίτημα στο υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει επίσημα με ποια διαδικασία ήρθαν, πώς αμείβονται και πού κοιμούνται», ανέφερε και είπε πως «εύχεται» να πρόκειται για διακρατική συμφωνία αφού υπάρχουν γραφεία «δουλεμπορικά ενοικιάσεως εργαζομένων» τα οποία έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Χότζογλου μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε και στις πλωτές ξαπλώστρες στη Ρόδο και το «μπαρ που έχει μετατρέψει τους σερβιτόρους σε φώκιες που τους πετάς τη μπάλα και κάνουν κολπάκια μέσα στο νερό ή δελφίνια που κάνουν βουτιές».

Όπως κατήγγειλε, πέρυσι «δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος ούτε από το ειδικό σώμα επιθεώρησης. Παρενέβη τότε ο κ. Γεωργιάδης και είπε πως θα γίνει έλεγχος. Έγινε από τον τοπικό ΣΕΠΕ που είδε αν έχουν γίνει προσλήψεις και αν είναι ασφαλισμένοι. Ειδικό κλιμάκιο δεν είχε πάει ποτέ. Αν είχε πάει δεν θα είχαμε αυτές τις εικόνες.

Οι ξαπλώστρες θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από πέρυσι, σημείωσε ο κ. Χότζογλου και τόνισε πως απαγορεύονται από το νόμο να είναι μέσα στη θάλασσα.

Σχολίασε επίσης πως αν ένας εργαζόμενος ζητούσε εργασία στο συγκεκριμένο μαγαζί και αρνούνταν να μπει στη θάλασσα για να σερβίρει, τότε δεν θα γινόταν πρόσληψη.

«Κάνω έκκληση στους αρμόδιους, ας κάνουν τα αυτονόητα. Δεν γίνεται να μπαίνω σε ξενοδοχείο και να βλέπω καμαριέρα να κάνει 27 δωμάτια. Πόσα θα αντέξει αυτή η γυναίκα; Δεν υπάρχει ωράριο, όποτε τελειώσει», κατήγγειλε.

Υποστήριξε πως οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας «θα είναι σταγόνα στον ωκεανό αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την τακτική και αυτές τις μεθόδους. Ζητάμε εδώ και ένα μήνα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας τι έγινε με τις μετακλήσεις».

Ο κ. Χότζογλου ανέφερε πως η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

  Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ, διοργανώνει το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδ...