Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Το Ναύπλιο είναι ομολογουμένως μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και  θεωρείται δικαίως κορυφαίος τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές. Απέχει περίπου μιάμιση ώρα οδικώς από την Αθήνα, έχει έντονη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο και πολλές επιλογές σε διαμονή, φαγητό, διασκέδαση.


Για να  γνωρίσετε το Ναύπλιο πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο. Στο λιμάνι υπάρχει μεγάλος υπαίθριος δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων (χωρίς χρέωση). 



Στα ακίνητα νερά του Αργολικού κόλπου ξεχωρίζει το ενετικό κάστρο χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Είναι το γνωστό Μπούρτζι που κτίστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο και το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Καραβάκια από το λιμάνι μεταφέρουν τους επισκέπτες σε 10′ απέναντι στο νησάκι- φρούριο. 
Σε αυτό το φρούριο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αργότερα στη δεκαετία του 1930 το Μπούρτζι λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού και τα χρόνια 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού και τα καλοκαίρια φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.













Το Παλαμήδι, το κάστρο που στεφανώνει το Ναύπλιο. Ή αλλιώς, τα 999 σκαλιά, που τελικά δεν είναι 999 όπως θέλει ο μύθος- ότι το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη- αλλά 857.  Κατασκευάστηκαν την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού.
Αρχικά τα σκαλοπάτια στο Παλαμήδι ήταν 1.150 όμως κάποια χάθηκαν από τις εργασίες συντήρησης που έγιναν κατά καιρούς κι έχουν μείνει μόνο τα 857. Έτσι τουλάχιστον λένε οι ντόπιοι. Δεν τα μετρήσαμε. Κάπου στην πορεία της ανάβασης χάσαμε το λογαριασμό από την ομορφιά του τοπίου.




Το κάστρο χτίστηκε την εποχή του Βενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου, Aυγουστίνου Σαγρέδο, από το 1711 έως το 1714. Είναι ένα έξοχο οχυρωματικό φρούριο με οκτώ συνολικά αυτοτελείς προμαχώνες που αναπτύσσονται κλιμακωτά και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη
























































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κλειδώνει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ μέσα στις πόλεις

«Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, παρά τις μεγαλες αντιδράσεις,  η θέσπιση του μέγιστού ορίου ταχύτητας  στα αστικά κέντρα στα 30 χιλιόμετρα τη...