Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ



Ο Ποθητός Καμάρας συνεργάστηκε με τον εμπορο-βιομήχανο Βασίλη Γεωργιάδη και αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, το γνωστό ξενοδοχείο ”Παλίρροια”, αφού αγόρασαν στις 22/4/1904 οικόπεδο στο κέντρο της αναπτυσσόμενης παραλιακής περιοχής, μετά την κατεδάφιση των τειχών.


Ο Ποθητός Καμάρας κάνει τα σχέδια του κτιρίου, ακολουθώντας τον τύπο που είχε επιλέξει για το ξενοδοχείο "Θέρμαι Σύλλα", βελτιώνοντάς τον με μορφολογικά στοιχεία που το κατέστησαν ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της Χαλκίδας. Ως γνήσιος μαθητής του Τσίλλερ στολίζει το κτίριο με τις «κόρες»  που έστεφαν το ημικυκλικό μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Το ξενοδοχείο διέθετε εστιατόριο, καφενείο, θέατρο, σφαιριστήρια. Το θέταρο εγκαινιάστηκε στις 10/6/1906 με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.





Στις 14/5/1968 ο χουντικός «αντιβασιλέας» Γ. Ζωιτάκης υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης και το επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών σε περιοχές της Χαλκίδας. Έτσι το «στολίδι της Χαλκίδας» κατεδαφίστηκε και στη θέση του υψώθηκε το σημερινό επταόρωφο ομώνυμο ξενοδοχείο.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

  Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ, διοργανώνει το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδ...