Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ



Η Αργεντινή ανεξαρτητοποιείται από την Ισπανία και καθίσταται η Αργεντινή Δημοκρατία.



 H προσπάθεια για την Αργεντινή είχε ξεκινήσει με την Επανάσταση του Μαΐου του 1810, την εκθρόνιση του Ισπανού βασιλιά Φερδινάνδου Ζ’ και την εγκαθίδρυση της πρώτης Αργεντινής Κυβέρνησης, της Primera Junta.

 Οι αντιπρόσωποι της Νότιας Αμερικής ανακήρυσσαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. Οι 33 αντιπρόσωποι της Αργεντινής συγκεντρώθηκαν στην πόλη Tucumán (στη Βορεια Αργεντινή) με πρόεδρο τον Francisco Narciso de Laprida, που προερχόταν από το San Juan. 




Μετά από πολύωρες συζητήσεις, έγινε ψηφοφορία κατά την εν λόγω ημερομηνία και αποφασίστηκε η ανεξαρτησία της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το Κονγκρέσο δεν διαλύθηκε, όταν επετεύχθη ο στόχος του, αλλά συνέχισε τη δουλειά του στο Buenos Aires μέχρι το 1820, όταν έλαβε χώρα η μάχη της Cepeda. 

Το μέρος όπου έγινε η ψηφοφορία και αποφασίστηκε η Ανεξαρτησία ξαναχτίστηκε, σήμερα είναι μουσείο και μνημείο. Επίσης, η 9η Ιουλίου είναι συμβολική για την ενότητα του έθνους και γιορτάζεται κάθε χρόνο με παρελάσεις, ομιλίες και στρατιωτικές επιδείξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

  Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ, διοργανώνει το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδ...