Αντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι δήμοι κηρύσσονται ο ένας μετά τον άλλο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ώρα που τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες αρκούν μόλις για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.
«Θα πούμε το νερό... νεράκι», φοβούνται οι Έλληνες και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει μέτρα για να μην... στερέψει η Ελλάδα
Για το πρόβλημα της λειψυδρίας μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. «Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».
Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας». Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» είπε για να τονίσει: «Αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα».
Για το πρόβλημα που υπάρχει στην Αττική με τη λειψυδρία ο ίδιος ανέφερε: «Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει. Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια(…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας. Μας χρειάζεται μια εθνική πολιτική για το νερό, την οποία αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».
Τα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου. Σύμφωνα με Τα Νέα, επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, αποφασίστηκε να γίνει μια προτεραιοποίηση των περιοχών, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μιας task force από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τρέξει το όλο πρόβλημα και θα αναλάβει να βρει και πρόσθετη χρηματοδότηση. Ειδικότερα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου