Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Hellenic Motor Museum: Τροχοί, αδρεναλίνη και ιστορία



Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στεγάζεται στο κτίριο Capitol, τοπόσημο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2011 και μέχρι και σήμερα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού της πρωτεύουσας, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες του να ταξιδέψουν στον χρόνο και να βιώσουν την εξέλιξη του αυτοκινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στα μοναδικά εκθέματά του.


Η σπειροειδής ράμπα, που ξεκινάει από το ισόγειο του κτιρίου και καταλήγει στην είσοδο του Μουσείου στον 4ο όροφο, είναι αρχιτεκτονικά εμπνευσμένη από το μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης και δίνει την αίσθηση της αέναης κίνησης στους επισκέπτες.

 


Εμπνευστής και ιδρυτής του ήταν ο Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης, Πολιτικός Μηχανικός, επιχειρηματίας και οδηγός αγώνων, ο οποίος όταν αποσύρθηκε από την αγωνιστική του ζωή, αποφάσισε να μετουσιώσει όλη την αγάπη του σε αυτό το πολιτιστικό επίτευγμα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Avion Voisin, Adler, Packard, Delage, Iso, Dino, Lagonda, Siata, Bugatti, Ferrari, Maserati, Aston Martin, Bristol, Lotus, Rolls Royce, Bentley, Alfa Romeo, Lancia, Mercedes, Porsche, BMW είναι μερικοί από τους οίκους τα αυτοκίνητα των οποίων φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου και μας περιμένουν για να μας αφηγηθούν με ένα μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας.


Την εμπειρία συμπληρώνει η μόνιμη έκθεση με τον τίτλο «Transparency», η οποία παρουσιάζει πέντε
«διαφανή» εκθέματα-αυτοκίνητα και δύο διαδραστικά εκπαιδευτικά μοντέλα, τα μηχανικά μέρη των οποίων είναι ορατά με σκοπό να μην αφήσουν ερωτηματικά στον διερευνητικό επισκέπτη σχετικά με την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από κάθε αυτοκίνητο.


ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δει από κοντά το Παλαιό Συνεργείο Αυτοκινήτου, όπως ακριβώς λειτουργούσε από το 1930 έως και τη δεκαετία του 1960.
Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο μέσα στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που περιλαμβάνει πάνω από 3.000 αυθεντικά και κατασκευασμένα στο χέρι αντικείμενα εποχής. Αρκετά εργαλεία έχουν συγκεντρωθεί από διαφορετικά μέρη της ελληνικής επικράτειας και συνθέτουν στο σύνολό τους την αποτύπωση ενός πλήρως λειτουργικού συνεργείου αυτοκινήτων.


Μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο, μπορεί κανείς να δει τον πάγκο για την επισκευή ταπετσαρίας, το χώρο επιδιόρθωσης μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών βλαβών, το γραφείο του μηχανικού και πολλά ακόμα σημεία που συμπληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας

  Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας του Γραφείου ΑμεΑ, διοργανώνει το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδ...