Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΖΑΚ - ΥΒ ΚΟΥΣΤΩ Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ


Ο Ζακ – Υβ Κουστώ υπήρξε αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρος εξερευνητής του βυθού και της ζωής σε αυτόν. Ως ωκεανογράφος γύρισε όλες τις θάλασσες με το σκάφος «Καλυψώ» και εξερεύνησε τον βυθό όπως κανένας δεν είχε κάνει στην εποχή του. Ήταν δεινός δύτης και το 1947, είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, κατεβαίνοντας στα 91,5 μέτρα. Την επόμενη χρονιά έγινε ο πρώτος υποβρύχιος αρχαιολόγος του κόσμου.



Λίγα χρόνια αργότερα, με το ντοκιμαντέρ «Ο Σιωπηλός Κόσμος» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αλλά και το πρώτο του βραβείο Όσκαρ. Το πρώτο. Γιατί μέσα στην επόμενη δεκαετία έφτασε τα τρία και μάλιστα σε μόλις τρεις υποψηφιότητες. Οι βυθοί έγιναν το σπίτι του. Εξερευνούσε και κατέγραφε τα πάντα.
Ο Κουστώ πέθανε στις 25 Ιουνίου του 1997, σε ηλικία 87 ετών, από καρδιακή προσβολή. Άφησε πίσω του πάνω από 120 ντοκιμαντέρ για την θάλασσα και άλλα 50 βιβλία. Πρόσφατα η οικολογική του συνείδηση αμφισβητήθηκε, με την μαρτυρία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζεράρ Μορντιγιά. Αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ του σιωπηλός κόσμος, το χαρακτήρισε αηδιαστικό. Κι αυτό γιατί όπως ισχυρίστηκε, ο Κουστώ και το πλήρωμά του κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, είχαν βασανίσει μια θαλάσσια χελώνα, είχαν ανατινάξει έναν κοραλλιογενή ύφαλο με δυναμίτη, είχαν εμβολίσει μια φάλαινα και το μωρό της και τέλος, σκότωσαν πολλούς καρχαρίες.
Ο φίλος του και επιστημονικός του σύμβουλος του, Φρανσουά Σαρανό, απάντησε πως τότε «η γνώση του βυθού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, όπως ήταν ανύπαρκτη και η οικολογική σκέψη. Ο Κουστώ και το πλήρωμά του ήταν εξερευνητές, πρωτοπόροι, όχι ιδεολόγοι» και συμπλήρωσε ότι μερικές εικόνες από το ντοκιμαντέρ σήμερα φαίνονται ανυπόφορες, αλλά τότε δεν είχαν σοκάρει κανέναν.
Ο Ζακ – Υβ Κουστώ πράγματι ήταν από τους μεγαλύτερους εξερευνητές του βυθού. Ήταν και κάτι περισσότερο. Ήταν ο «βασιλιάς του βυθού». Και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Το σίγουρο ήταν πως πρόκειται για έναν από του πιο πρωτοπόρους ανθρώπους του 20ου αιώνα...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ENA ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟΥΣ NIGHT BANDITS ( VIDEO / ΦΩΤΟ )

Βρεθήκαμε τις προβες του Rock συγκροτήματος από την Χαλκίδα και σας παρουσιάζουμε τους NIGHT BANDITS ........