Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης στην Γενοκτονία του Πόντου. Είναι μια από τις πιο σκληρές και δύσκολες ημέρες του ελληνισμού. Σαν σήμερα, το 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκίνησε η δεύτερη και πιο αιματοβατωμένη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Μια γενοκτονίας που ξεκίνησε το 1913 και ολοκληρώθηκε το 1923.
Σύμφωνα με υπολογισμούς εξολοθρεύθηκαν με σφαγές και με απάνθρωπες εξοντωτικές πεζοπορίες 353.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Έλληνες του Πόντου.
Ο όρος γενοκτονία (genocide) εδραιώθηκε την παγκόσμια ορολογία το 1943 και χαρακτηρίζει τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ενός συνόλου, με στόχο τον φυσικό αφανισμό του.
Αυτό ακριβώς επεδίωξε και η Τουρκία έναντι των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων εθνοτήτων με μακραίωνη παρουσία στα εδάφη που από τα μέσα του 15ου αιώνα αποτελούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετέπειτα το τουρκικό κράτος.
Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ένα αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος όχι μόνο των άμεσων θυμάτων της αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Πως ξεκίνησε η Γενοκτονία των Ποντίων – Το ιστορικό
Η λήξη των βαλκανικών πολέμων, το 1913, είχε άσχημα αποτελέσματα για την πάλαι ποτέ πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς έχασε τα ευρωπαικα της εδάφη, αλλά και τις αραβικές επαρχίες. Η αυτοκρατορία «έβραζε». Οι Νεότουρκοι, εκμεταλεύτηκαν το χάος και ανέβηκαν στην εξουσία και προσπαθούσαν να βρουν άλλοθι για να πετύχουν τους σκοπούς για να δημιουργήσουν μια «καθαρή Τουρκία», έτσι ξεκίνησε ο αφανισμός των μειονωτικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (τους χριστιανούς ελληνικής καταγωγής του Πόντου, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας, Αρμένιους και Ασσυροχαλδαίους).
Εισηγητής αυτής της πρότασης, για την τη βίαιη απομάκρυνση των Ποντίων και γενικά των Ελλήνων, ήταν ο στρατιωτικός σύμβουλος της αυτοκρατορίας, Γερμανός αντιστράτηγος Liman Von Sanders.
Η ιστορία
Η άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1461 σήμαινε για τον Ελληνισμό του Πόντου την απώλεια της ανεξαρτησίας του, αλλά όχι και την εθνική του συνείδηση.
Οι Πόντιοι αποτελούσαν το πιο αποκομμένο κομμάτι του Ελληνισμού, που ζούσαν σε μια περιοχή φτωχή, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεντρική διοίκηση. Επιπλέον αποτελούσαν μειοψηφία μέσα σε ένα πλήθος αλλόθρησκων και αλλόγλωσσων λαών, όπως οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι.
Οι Πόντιοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, να αποκτήσουν κυρίαρχη οικονομική θέση στα αστικά κέντρα της περιοχής τους, να επιδείξουν έναν αξιόλογο δημογραφικό δυναμισμό που τους επέτρεψε να επεκταθούν και στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας, και τέλος να αναπτύξουν μια σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου