Δοκιμάστε το περπάτημα, το τζόκινγκ, τη γιόγκα ή την προπόνηση ενδυνάμωσης, οι οποίες σύμφωνα με νέα μελέτη είναι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την ανακούφιση από την κατάθλιψη.
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή να συνδυαστούν με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.
Παρότι οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και η γιόγκα, είναι ωφέλιμες, όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη.
Παρότι η άσκηση συνιστάται συχνά από τους ειδικούς, οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας και οι προηγούμενες έρευνες διαφέρουν ως προς τους καλύτερους τρόπους συνταγογράφησής της για την κατάθλιψη.
Για να μάθουν περισσότερα, ερευνητές στην Αυστραλία και την Ευρώπη εξέτασαν στοιχεία από 218 τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν την άσκηση με άλλες θεραπείες κατάθλιψης. Οι μελέτες περιλάμβαναν περισσότερους από 14.100 συμμετέχοντες.
Βρήκαν σημαντικά οφέλη όταν η άσκηση συνδυάστηκε με αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης - SSRI ή ψυχοθεραπεία), γεγονός που υποδηλώνει ότι η γυμναστική θα μπορούσε να είναι ευεργετική παράλληλα με αυτές τις καθιερωμένες θεραπείες.
Οι ερευνητές ανέφεραν μεγάλες μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης για το χορό και μέτριες μειώσεις για το περπάτημα ή το τζόκινγκ, τη γιόγκα, την προπόνηση δύναμης, τις μικτές αερόβιες ασκήσεις και το tai chi.
Ενώ το περπάτημα ή το τζόκινγκ βοήθησε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο από την προπόνηση δύναμης και οι άνδρες από τη γιόγκα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική στους ηλικιωμένους, ενώ η προπόνηση δύναμης λειτούργησε καλύτερα στους νέους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η άσκηση φάνηκε εξίσου αποτελεσματική για άτομα με και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας και με διαφορετικά επίπεδα κατάθλιψης. Τόσο η ατομική άσκηση όσο και σε ομάδα, είχε παρόμοια οφέλη.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συμπερίληψη της άσκησης, ιδιαίτερα της άσκησης υψηλής έντασης, ως μέρος των κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής για την κατάθλιψη», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου