Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάποιον Έλληνα θα βρεις

 



Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αμερική μαζί με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όταν ο θαλασσοπόρος πήγε το 1487 στους Βροντάδες της Χίου, που τότε ήταν αποικία των Γενουατών, ναυτολόγησε τέσσερις ναυτικούς για την ιστορική αποστολή του.


Λίγα χρόνια αργότερα, το 1532, ένας πολέμαρχος, ο Πέτρος Κρητικός αναδείχθηκε υπαρχηγός του ισπανού κατακτητή του Περού Φρανθίσκο Πιθάρο και πήρε μέρος στην ίδρυση της πρωτεύουσας Λίμα. Το 1855, ο Σαμιώτης Ιωάννης Γεωργίου εξερεύνησε την απρόσιτη Παταγονία και τη Γη του Πυρός και έγινε θρύλος στην Αργεντινή.



Ο Ιωάννης Γεωργίου γεννήθηκε το 1833 στον Πλάτανο της Σάμου.  Το 1850 εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και μέσω της Γένοβας έφτασε στην Αργεντινή. Ως βοηθός του πλοιάρχου Πιεδραβουένια, υπήρξε από τους πρώτους  που επιχείρησαν να εξερευνήσουν  την εντελώς άγνωστη τότε Παταγονία και τη Γη του Πυρός μεταξύ των ετών 1855 και 1890.

 Συνεργάστηκε μάλιστα με τον Κάρολο Δαρβίνο (1809-1882), όταν ο άγγλος φυσιοδίφης μελετούσε  την περιοχή.  Πέθανε υπεραιωνόβιος, χωρίς απογόνους, το 1935 στον Κάμπο του Μπουένος ΄Αιρες, στην Αργεντινή. Το όνομά του και η δράση του έγιναν λαϊκό παραμύθι στην Αργεντινή, όπου κατατάσσεται μεταξύ των εθνικών ηρώων της χώρας, αφού η Παταγονία ενσωματώθηκε σε αυτήν μετά τις διάφορες εξερευνητικές αποστολές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ENA ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟΥΣ NIGHT BANDITS ( VIDEO / ΦΩΤΟ )

Βρεθήκαμε τις προβες του Rock συγκροτήματος από την Χαλκίδα και σας παρουσιάζουμε τους NIGHT BANDITS ........