Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Όταν ο χρόνος σταμάτησε στις ΗΠΑ


Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις σε καίρια σημεία των ΗΠΑ άλλαξαν για πάντα τον κόσμο.



Η διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, η επίθεση στο Πεντάγωνο αλλά και η αποτυχημένη επίθεση της πτήσης 93 της United Airlines προκάλεσαν τον θάνατο 2.996 ατόμων (εκ των οποίων 19 τρομοκράτες) και τον τραυματισμό πάνω από 25.000. Ωστόσο, υπήρξαν και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των επιζώντων αλλά και ζημιές 10 δισ. δολαρίων σε υποδομές και ιδιοκτησίες.




To πρωί εκείνης της ημέρας, τέσσερα αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ προς την Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου, ο οποίος πήρε τον έλεγχο του εκάστοτε αεροσκάφους. Μόνος στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα σημαντικό αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων αυτών.

Υπεύθυνη για το πιο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία ήταν η ισλαμική, τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Κάιντα και ο ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληραίνουν οι ποινές για την τηλεοπτική «πειρατεία»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε χθες μία απόφαση που αναμένεται να δημιουργήσει προηγούμενο για τα ελληνικά δ...