Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - Η ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ !!!


Η ιστορία της ΑΕΚ Χαλκίδας γυρνάει, πίσω λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα…

 


Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε ολους αυτούς που άφησαν τις Αλησμόνητες Πατρίδες και εφεραν σε μια νεα πατρίδα την Βυζαντινή τους φορεσιά και τον δικέφαλο στην καρδιά τους......


Επίσημη χρονολογία ίδρυσης της ΑΕΚ Χαλκίδας είναι το 1928. Η ομάδα είχε δραστηριοποιηθεί όμως νωρίτερα, στην περιοχή του Αγιάννη, με εμπνευστή και δημιουργό τον Κωνσταντινουπολίτη Γιώργο Μιχαηλίδη. Αρχικά στα 1926 ονομαζόταν Ελευθερία. Μαζί με άλλους 7 από την Ελευθερία, ο Μιχαηλίδης δημιουργεί το 1927 ανεπίσημα… και το 1928 επίσημα την ΑΕΚ Χαλκίδας! Εκείνη την εποχή η ΑΕΚ κοντραριζόταν στην Χαλκίδα με την Σφαίρα που αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωσις Χαλκίδος, την προσφυγική Πέρα Κλούμπ (!) η οποία αποτελείτο από παιδιά της Εμπορικής και του Γυμνασίου, τις ομάδες του Κάστρου Άρης και Ηρακλής οι οποίες στην πορεία δημιούργησαν τον Ολυμπιακό Χαλκίδας… και την ΑΕ Προποντίς της προσφυγικής Νεάπολης.


Το πρώτο γήπεδο που χρησιμοποίησε η ΑΕΚ ήταν το ” Αλωνάκι “, ένας ελεύθερος χώρος πίσω από το παγοποιείο Δάριγκ.




1955. Πάνω : Γρηγόρης Γίγας, Ν. Παπαδόπουλος, Ν Νασουφίδης, Ι Πατερίτσας, Σ Λινάρδος, Καραγιάννης Κάτω : Α Τζίφης, Λινάρδος , Χ Νασουφίδης, Ν. Ερμιζάς, Α Μπακαβγάς.


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1957  

Διακρίνονται ο Γρηγόρης Γιγας δεύτερος ορθιος από αριστερά και ο Χαράλαμπος Αβερκιαδης με το σκούρο κουστούμι ( Γεν Γραμματέας ) 

Την δεκαετία του ’60 η ΑΕΚ Χαλκίδας συγχωνεύτηκε με την Ένωση Χαλκίδας και την Προποντίδα, ιδρύοντας τον Εύριπο ο οποίος αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική μέχρι την αγωνιστική περίοδο 1966-67. Πάντως η ΑΕΚ διατήρησε σε αυτό το διάστημα, τις Ακαδημίες της, οι οποίες αποτελούσαν φυτώριο για τον ΑΟ Εύριπος.  Την περίοδο της Δικτατορίας, ο Έυριπος και ο Ολυμπιακός Χαλκίδας που αγωνίζονταν στην Β’ Εθνική, αποφάσισαν την ενοποίηση τους, δημιουργώντας τον ΑΟ Χαλκίς ο οποίος έφτασε μέχρι την Α’ Εθνική. Πάντως παρά την περιπέτεια των συγχωνεύσεων, η ΑΕΚ Χαλκίδας δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται στο δυναμικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η ΑΕΚ Χαλκίδας έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Εύβοιας το 1949-1950, ενώ ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Εύβοιας το 1997-1998 όταν και ηττήθηκε στον τελικό από τον ΑΟ Χαλκίς με 2-1.


1963… Μερκουριάδης Β. – Μερκουριάδης Β. – Ποζίδης Κ. – Γίγας Γ.



ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1968 


1974-1975… ΟΡΘΙΟΙ: Γίγας Γρηγόρης (πρόεδρος), Μεταξάς, Καρατούμπας, Ταυλαρίδης Ν., Μανικιώτης, Κοκορικος, Μπόνος, Σιδεράκης (προπονητης ) ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Καπερνέκας, Γιουλμπαξιώτης, Δημητρίου (Μπεστ ), Χριστοδούλου, Ταυλαρίδης.



1977-1978… Στην πάνω σειρά δεύτερος από αριστερά Γιουλμπαξιώτης και δίπλα του Μερκουριάδης, Ποζίδης, Κοκορίκος, Χαρλαβάνης Στ.


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  1979 


1983-1984 Διακρίνονται μεταξύ άλλων… Αλέκος Δαυρής, Μερκουριάδης, Κοκορίκος, Μπουρλίδης, Παπαδόπουλος, Ράπτης, Χνάρης, Τιόπουλος, Κρόκος και ο συγχωρεμένος Σάλης τρίτος από αριστερά κάτω…


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  1984 


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1985 


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1988 


1993. ΠΑΝΩ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΝΚΕΡΟΓΛΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΕΡΚΙΑΔΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΛΙΔΗΣ, ΚΑΤΩ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΡΑΝΤΩΝΗΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΚΙΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΥΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  1996 - 1997 


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  1999 - 2000 



ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1990  - Μπαράζ ανόδου στην Α κατηγορία Ευβοίας .  ΑΟ Αλατσατων - ΑΕΚ Χαλκίδας 2 - 3 


ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 1998 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ENA ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟΥΣ NIGHT BANDITS ( VIDEO / ΦΩΤΟ )

Βρεθήκαμε τις προβες του Rock συγκροτήματος από την Χαλκίδα και σας παρουσιάζουμε τους NIGHT BANDITS ........