Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Θανάσης Τάρτης: “Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας… με τσεκούρια!”



Του Δικηγόρου Αθανάσιου Τάρτη

Η κυβέρνηση δεν έπεισε και δεν πείθει τους πολίτες ότι ξέρει τι κάνει. Η ακρίβεια έχει κάνει τον Έλληνα να καταρρεύσει οικονομικά. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον, από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος. Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων.

Ενώ «ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες έχει αποτύχει πανηγυρικά».


Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας μεριμνήσει για την προστασία της κατοικίας των νοικοκυριών ακόμη και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, αναλαμβάνει για ακόμη μία φορά την πρωτοβουλία να επανέλθουν τα θεμέλια της προστασίας της κύριας κατοικίας, κατά το παράδειγμα του «Νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010).

Επειδή σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή για τα νοικοκυριά συγκυρία, κανείς δε μπορεί να αγνοεί την αναγκαιότητα προστασίας της κύριας κατοικίας, με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ότι:

Ο οφειλέτης, που έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορεί να ζητήσει, στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φθάνει μέχρι τα 35 έτη το ποσόν που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

Προστατεύεται η κύρια κατοικία, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

Προβλέπεται το δικαίωμα προτίμησης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του με την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να απευθύνει προς αυτόν πρόσκληση αγοράς πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα). Το δικαίωμα προτίμησης επεκτείνεται υπό προϋποθέσεις και σε πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Αντίστοιχη προστασία με αυτή της κύριας κατοικίας έχει και η αγροτική ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον για όση από αυτήν είναι αναγκαία, ώστε να εξακολουθεί ο αγρότης να ασκεί το επάγγελμά του, καλύπτοντας αξιοπρεπώς τις βιοτικές του ανάγκες.

Κάθε οφειλέτης δικαιούται προστασία της κατοικίας του, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων.

Η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για την προστασία της κατοικίας γίνεται με επιτόκιο που δε μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 1,20 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι οφειλέτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το ποσό της δόσης μπορούν, υπό προϋποθέσεις, και εφόσον η αξία της κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα της προστατευόμενης αξίας, να υπολογίζουν σε συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου.

Παράλληλα μία νέα γενιά κόκκινων δανείων θα προέλθει από την πολιτική Μητσοτάκη που δημιουργεί μια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, λόγω της ακρίβειας και ενώ τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους.

Και τέλος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έρχεται πιθανόν, μετά από πιέσεις, το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙΙ», με το οποίο όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια και είδαν αύξηση στα επιτόκιά τους θα έχουν επιδότηση των επιτοκίων.

Όσον αφορά στην εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος, αυτή μπορεί να γίνει, είτε μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με διμερή διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή το fund.

Πολύ σημαντικό είναι να τονίσω ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας έχουν προστασία, δυστυχώς, μόνον εφόσον ενταχθούν στην πλατφόρμα των ευάλωτων. Οι εισπρακτικές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απειλούν τους πολίτες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο πολίτης οφείλει να κάνει καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ένα ξέρω σίγουρα, ότι η λύση για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί δεν είναι να παίρνουν τηλέφωνο οι υπουργοί κάθε φορά που θα σπάνε την πόρτα με τσεκούρια τα κερδοσκοπικά fund που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, για να μην βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο και διαμαρτύρεται, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και εκτίθεται το Μαξίμου, για το δώρο που έκανε στα μεγάλα funds.

Πάντως οι δανειολήπτες χρειάζονται ένα σχέδιο πραγματικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εμείς, με τον λόγο της αλήθειας, θα δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μακριά από τον λαϊκισμό, μακριά και από τον ελιτισμό που καταδικάζει τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους Έλληνες.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησε η κυβέρνηση απευθύνεται σε λίγους και προβλέπει άμεσο πλειστηριασμό στους αδύναμους οφειλέτες.

Κάτι τέτοιο απέχει πολύ από τη συνολική αντιμετώπιση που εμείς προτείνουμε, λύση εδώ και τώρα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων. Μαζί θα τα καταφέρουμε!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ENA ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟΥΣ NIGHT BANDITS ( VIDEO / ΦΩΤΟ )

Βρεθήκαμε τις προβες του Rock συγκροτήματος από την Χαλκίδα και σας παρουσιάζουμε τους NIGHT BANDITS ........